Monday, January 4, 2010

Looja, v6ta 6nne anda...











...hoia Kihnu, kuid ka igat teist randa!

Sri Lankal ning eriti selle lounaosas rannikuaarsetel aladel liikudes ei saa ule ega umber 2004. aasta 26. detsembril toimunud suurest katastroofist, india ookeani tsunamist. Lonely Planet kirjutab, et tsunami tappis tol hommikul Sri Lankal umbes 30 000 inimest. Kohalikud vaidavad kui uhest suust, et tegelikult oli hukkunuid rohkem kui 50 000. Tsunami jattis kodutuks ule miljoni inimese ning lisaks pohjustas ka ulatusliku siserande. Umbes 500 000 inimest olid sunnitud kolima mujale.
Kohtusin paari kohaliku mehega ning jutu edenedes kusisin tagasihoidlikult, kuid tegelikult usna otsekoheselt, et milline see tsunami pariselt oli ja mis ikkagi juhtus. Neis kumbki seda pealt ei nainud, kuid ma ei kahtle nende teadmistes. Mehed pidasid hetkeks pausi, justkui malestasid hetkeks oma sopru-tuttavaid ning kullap manasid silme ette pildi sellest, milline rannikuaar peale onnetust valja nagi.
Siis aga hakkas uks neist raakima...
Ta pidi tol hommikul minema koos naise ja tutrega randa. Ta elab 4 km rannikust sisemaal ning pidi tulema jalgrattaga linna, et votta tuk-tuk ning siis sellega perele jarele minema. Kell 7 helises telefon ning helistas ta oemees, kes tahtis tulla kulla hommikust sooma. See mote talle kull ei meeldinud, aga ara oelda ka ei tahtnud, seega lepiti hommikusook kokku. Kell 8 oli oemees oma perega kohal, soodi hommikust. Enne kella 10 helistas talle aga sober rannikult, kes raakis, mis toimunud oli. Ta ei suutnud uskuda, vottis jalgratta ning laks kiiresti asja uurima. Umbes kilomeeter enne linna joudmist hakkas koik paistma. Autod, bussid ja igasugu muud soidukid olid sadu meeterid liikunud teedelt mandri poole, koikjal valitses meeletu korralagedus, koik rannikuaarsetest poodidest parit kraam oli mooda maad laiali, suured kivid olid ookeanist mandrile uhutud ning vaga palju oli naha ka elu kaotanud inimesi.
Oli olnud nii, et esmalt oli randa tulnud ja ka ule kallaste joudnud esimene ja vaiksem laine, kuid seegi kulvas inimestes uudishimu ning need, kes eemal, tottasid rannikule lahemale, et vaadata, mis juhtus. Mone aja parast joudis kohale aga suur ja voimas laine, mis keset linnatanavat ulatus 6 meetri korgusele. Laine jooksis sisemaale valja kilomeetri ulatuses. Inimesed ei saanud hukka mitte vaid muljumise voi kuhugi ja millelegi vastupaiskumise tottu, vaid vaga suur hulk inimesi uhuti ookeanisse, sest merre tagasivoolava vee joud oli aaretult tugev.
Srilankalastel oleks saanud minna tegelikult hoopis hullemini. Nimelt juhtus 26. detsember olema riiklik puha, mis tahendas, et 90% poodidest ja koikvoimalikest asutustest on suletud. Samamoodi ei tootanud mitte ukski kool. H2rra sonul on praktiliselt koik koolid rannikule aarmiselt lahedal ning kaugemal kui 100-200 meetrit ookeanist annab kooli paris otsida. Kui oleks olnud tavaline nadalapaev, oleks tragoodia olnud kirjeldamatult suurem.
Kuid nukrat ja leinavat meeleolu polnud meeste nagudel kauaks. Kui jutud raagitud, muigas uks neist, et varem ei teadnud vaga paljud inimesed Sri Lankal, mis asi on tapselt Tsunami. Sellist sona polnud keegi kasutanud. Nuud teab seda aga iga laps, kes vahemasti raakida oskab.
Teiseks muutis tsunami vaga konkreetselt ilmateenistuse(weather office'i) tood. Uks pohjus, miks info tsunami kohta ei levinud, oligi see, et see amet voi kontor voi kuidas iganes me seda asutust ka nimetame, ei tootanud riiklikel puhadel ja oositi. Umbes nii, et seal kaisid tool pintsaklipslased, kes kell 9 tulid ja kell 17 ei hoolinud mingist ilmast enam mitte keegi. Need ajad on labi. Teenistus tootab taie tosidusega vaga mitmetes rannikulinnades ning seda 24/7. Moistlik.
Nagu ka piltidelt naha ei ole Sri Lanka siiani tsunamist taastunud. Paljud majad on raamas ja seisavad. Pohjused, miks need seisavad, on erinevad. Rahapuudus, huvipuudus ja inimetepuudus. Oli juhuseid, kus surma sai terve suur perekond.
Sellist onnetust ei ole mitte keegi mitte kuskil are teeninud ning hoidku selle eest nii meid kui neid tulevikus looja - nagu utleb meie rahvalaul. Olgu see looja siis milline tahes - meie Jumal, islamiusuliste Allah voi budistide Buddha.


Lisasin ka mone pildi siia, mis annavad aimu tsunami kahjustustest, aga uldiselt...kui ma ise neid pilte vaaan ja tegelikkusega vordlen, siis need siiski ei anna eriti hasti seda edasi...

Aga uldiselt on vahepal juhtunud omajagu palju ponevat, aga selleks teen uue postituse millalgi. Praegu on muud tegemist...

2 comments:

  1. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  2. Elan kaasa - anna aga minna. Havail oli punaste ruuporite süsteem, hoiatamaks tsunami eest. PS! Head uut aastat. ksv! Tomp

    ReplyDelete